Tunnistatko äänenkäytössäsi nämä hälyyttävät merkit?
Lue tästä, milloin on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen ääniongelmien kanssa.
Kun heräät aamulla, täytyykö sinun selvitellä kurkkuasi? Kerääntyykö limaa kurkkuun? Kurkun rykimistarve voi olla merkki flunssasta tai sitten se kertoo äänihäiriöstä. Tällaisessa tilanteessa keho usein tuottaa limaa kostuttamaan ja suojaamaan vaurioituneita ääntöväylän limakalvoja.
Ajoittaiset äänioireet ovat normaaleja
Arki ja aikataulut haastavat ihan jokaisen ääntä. Puhumattakaan flunssakausista tai pienten lasten kanssa valvotuista öistä. Koska äänentuottoon vaikuttavat keholliset elementit, kuten aineenvaihdunta, hermosto tai lihastonus, oireilee äänikin usein kehon muutostiloja.
Esimerkiksi riittämätön kehon nesteytys kuivattaa limakalvoja, mikä voi kuulua ja tuntua hyvinkin nopeasti äänentuotossa. Myös sympaattisen (kehoa aktivoiva) ja parasympaattisen (kehoa rauhoittava) hermostojen aktiivisuustasot näkyvät äänenkäytössä.
Aktiiviurheilijat saattavat tunnistaa, että kaulan, rintakehän tai vatsanalueen lihasaktivaatio vaikuttaa heti myös äänentuottoon. Tosin voi myös olla, että aktiiviurheilija on myös niin tottunut aktivaatioon sekä siitä oireilevaan ääneen, että hän ei tunnista minkään olevan epäbalanssissa. Lihasten aktiivisuudelle vastakkaisena esimerkkinä minulla itselläni lähtee/sortuu aina hieronnan jälkeen hetkeksi ääni – olen yleensä sen jälkeen niin rentoutunut, että äänentuottoni ei löydä tarvitsemaansa tukea kehostani.
Edellä mainitut esimerkit ovat kaikki normaalia vaihtelua äänentuotossa riippuen kehomme rasituksesta ja kehon muista äänentoimintaan vaikuttavista tekijöistä.
Milloin äänioireista täytyy huolestua?
Mikäli äänioireet tuntuvat toistuvan aina tietyissä tilanteissa (esim. usean viikon ajan joka aamu / aina työpäivän jälkeen) tai ne alkavat häiritä omaa työskentelyä, on aika suunnata ammattilaisten puoleen. Äänentuotossa oleva kipu (mikäli syynä ei ole flunssa) on myös aina syy hakeutua avun piiriin.
Tarkkaile näitä äänioireita:
ääni käheytyy
kurkku kipeytyy
kurkussa tuntuu limaa, kireyttä, palan tunnetta, kutinaa
ääni on vuotava
ääni on kireä
äänen tuottaminen sattuu
ääntä ei pysty voimistamaan
äänen ja hengityksen yhteispeli ei toimi
et pysty laulamaan tai huutamaan
Keneltä saan apua äänenkäyttööni?
Mikäli koet, että äänesi ei jaksa arjessa työn ja muun elämän kuormitusta, käänny ammattilaisen puoleen mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.
Kiputiloissa sekä vakavissa äänihäiriöissä on syytä hakeutua perusterveydenhuollon kautta joko puheterapiaan tai foniatrille näytille. Alkavissa äänioireissa voit hakea apua äänivalmentajilta tai muilta äänenkäytön ammattilaisilta.
Äänenkäytön valmennuksessa ammattilainen kuuntelee ääntäsi, ohjaa sinua tunnistamaan äänen toimintaan vaikuttavia tekijöitä sekä antaa sinulle toimivia työkaluja äänenkäytön parantamiseen tai vahvistamiseen.
Äänikaupan Palauta ääntäsi -verkkokurssin avulla huollat väsynyttä ääntäsi ja opit pitämään siitä itse huolta
Jos haluat treenata äänestäsi vahvemman ja kestävämmän, ehdit vielä mukaan Kantava ääni -verkkokurssille, joka starttaa 28.8!
Comments