top of page

Tunnetko äänesi?

Minkälaisena kaverina sinä näet äänesi? Voitko sanoa tuntevasi äänesi? Mitä ajattelet siitä – pidätkö äänestäsi? Koetko voivasi luottaa ääneesi?


Itse koen ääneni ystävänäni. Olen saanut tutustua siihen koko elämäni ja etenkin viimeisen reilu kymmenen vuoden aikana, kun olen tehnyt töitä eri äänenkäytön ammattilaisten kanssa, esiintynyt, opiskellut vuorovaikutustaitoja ja ääni-ilmaisua. Tuohon matkaan on kuulunut monenlaisia hetkiä, paljon onnistumisia, mutta myös epävarmuutta, itsesyytöksiä, vertailua, häpeää ja epäluottamusta. Kuitenkin menemällä "kohti ääntäni" ja vaikeitakin kokemuksia, olen löytänyt paljon uutta sekä itsestäni että äänestäni.


Ajan, äänenkäytön ja erheiden myötä olen tutustunut ääneeni paremmin ja olen alkanut luottaa siihen enemmän. Tiedän myös nykyään jo varsin hyvin, mitä ääneni kaipaa voidakseen hyvin. Osaan lukea sen hyvinvoinnin merkkejä ja antaa sille tarvitsemansa. Toki joskus edelleenkin se yllättää, aivan kuten elämäni läheisin ihminenkin, jonka uskon tuntevani jo perinpohjaisesti.


Nykyään ajattelen, että ääneni on ystäväni. Oikeastaan työkaverini. Kun yhdessä ääneni kanssa teemme töitä, onnistumme parhaiten, kun välillämme on luottamus ja vapaus. Kantapään kautta olen oppinut, ettei ääni toimi käskyttämällä tai tiukalla ohjauksella. Ääneni toimii parhaiten, kun annan sille vapauden ilmaista vapaasti ajatuksiani ja tunteitani. Kun annan luvan äänelleni kuulua, en pidättele sitä.


Ystävystyessäni ääneni kanssa olen työstänyt paljon myös sitä, että seison 100% sanojeni takana. Että puhun siitä, mihin oikeasti uskon. Sillä kaikki ristiriidat, joita pidättelemme sisällämme päästämättä niitä ääneemme, on kuitenkin kuulijan aistittavissa. Olen tutustunut kehooni, tunteisiini, ajatuksiini ja ajatusmalleihini (toki tämä jatkuu edelleen läpi elämän) – pyrkinyt oppimaan itsestäni ja siitä mihin uskon elämässäni ja mitä sanottavaa minulla on. Tämä prosessi on tapahtunut siinä vierellä, kun olen viettänyt aikaa ääneni kanssa tutkien, kokeillen ja yhdessä kokien.


Tutustuminen ääneni kanssa on tuonut minulle läsnäolon taitoa, itseni ymmärtämistä ja ilmaisun vapautta. Jos sinua kiinnostaa syventää ystävyyttäsi äänesi kanssa, 6.9. starttaa uusi (ilmainen) Ääniystävä -podcast, jossa pohditaan näitä teemoja yhdessä äänen ammattilaisten kanssa! Tervetuloa kuulolle :)

Comentários


bottom of page