Kurkkua kutittaa, ääni on käheä, koet tarvetta rykiä, nenä valuu....
Nämä kaikki ovat merkkejä limakalvojen ärsytyksestä, joka on hyvin tyypillistä keväisin, kun ilma on kuivaa, täynnä katu- ja siitepölyjä. Pölyt ja kuivuus heikentävät limakalvojen toimintakykyä, mikä pahimmillaan altistaa äänihuulten turvotukselle sekä bakteeri- ja virustartunnoille.
Äänityöläiset (opettajat, myyjät, valmentajat...), jotka käyttävät ääntään tunteja päivittäin, ovat tyypillisiä henkilöitä, jotka kärsivät näistä oireista merkittävästi. Enkä puhu ainoastaan niistä yksilöistä, jotka kärsivät allergiasta tai astmasta.
Auta ääntäsi keväällä
Nesteytys on keväisin keskeisin tapa pitää huolta limakalvojen kunnosta ja näin tukea ääniterveyttä. Nesteytystä ovat riittävä vedenjuonti sekä suora höyryhengityksellä tehtävä kosteutus limakalvoille. Höyryhengitystä voi yksinkertaisimmillaan tehdä keittiössä kiehauttamalla kattilassa vettä ja hengittelemällä siitä nousevaa vesihöyryä. Tämä on todella tehokas tapa kosteuttaa hengitysteiden limakalvoja ja kasvotkin saavat samalla kosteutusta ;D. Jos haluat käyttää hieman kehittyneempiä apuvälineitä esim. työpaikallasi, tutustu tästä Äänikaupan suosittuihin höyryhengitysvälineisiin Well02 sekä Inhalaattori. Lisäksi apunasi voi toimia suolavesihuuhtelu (Nenäkannu), joka puhdistaa tehokkaasti ylempiä hengitysteitä.
MUISTA! Yskimisen ja rykimisen sijaan kutisevaan kuivaan oloon kurkussa kannattaa vastata nielaisemalla. Nielaisu on kehon luonnollinen toiminto, joka siirtää ja levittää kosteutta kurkussa. Rykiminen ja yskiminen taas ovat voimakkaita, "hakkaavia" liikkeitä, jotka toistuessaan rasittavat äänihuulia.
Mitä teen, jos ääneni ei kestä?
Mikäli äänesi ei siitepölyaikaan kestä päivittäistä rasitusta, suosittelen pitämään huolta riittävästä tauotuksesta työpäivän aikana. Lisäksi kannustan käyttämään äänenvahvistinta aina, kun tuntuu, ettei ääni jaksa tai äänentuotosta tulee työlästä. Etenkin niiden, jotka käyttävät ääntään suurissa tiloissa, metelin päälle tai ulkona, on hyvä harkita äänenvahvistimen käyttöä "huutamisen" sijasta.
Äänen kantavuutta ja kestävyyttä voi myös harjoitella. Kuten pyörällä ajaminen tai uinti, myös äänentuotto helpottuu, kun tekniikan saa kuntoon. Mikäli haluat henkilökohtaista äänenkäytön ohjausta, ole yhteydessä, niin varataan sinulle ääniohjausaika , jossa saat lempeää ja käytännönläheistä ohjaustani äänesi hyvinvoinnin parantamiseksi! <3
Comments