top of page

Arki muovaa ääntämme

Päivitetty: 17. elok. 2023

Se, mihin käytät aikaasi näkyy sinussa. Se näkyy (ja usein myös tuntuu) kehossasi ja se muovaa myös mieltämme. Suurin osa ajankäytöstämme on arkea.


Se, mitä syömme arkena, vaikuttaa kehoomme eniten. Eivät ne yksittäiset juhlaherkuttelut tai sunnuntaisuklaa. Se, miten liikumme arkena, vaikuttaa kehoomme eniten, ei se, millaisen ultra-maratonin juoksemme kesälomalla.


Se, mitä äänemme tekee arjessa ja miten pidämme siitä arjessa huolta, vaikuttaa äänemme hyvinvointiin eniten. Lomatsemppaukset tai "kuntokuurit" eivät ole ollenkaan huonoja asioita, mutta ratkaisevaa hyvinvoinnin kannalta on, jäävätkö oppimamme, oivaltamamme ja aloittamamme asiat osaksi arkea.


Mitä sitten arjessa olisi hyvä ottaa huomioon äänen kannalta?


Äänen palautuminen.

Etenkin ääntään paljon käyttävillä ääni voi olla kovilla arjen vaatimuksissa. Kun ääni pääsee palautumaan, on äänen hyvinvointi jo erittäin hyvällä uralla. Palautumiseen tarvitaan lepoa – kunnon yöunia ja työpäivän tauotusta. Palautuakseen ääni tarvitsee myös nesteytystä ja ravintoa – monipuolinen ravinteikas ruokavalio edesauttaa lihasten, limakalvojen ja muiden äänentuottoelimistön rakenteiden palautumista. Nesteytyksellä on keskeinen rooli sekä palautumisen että äänen työssäjaksamisen kannalta. Palautumista voi edesauttaa myös venyttämällä ja hieromalla äänentuottoon osallistuvia lihaksia. Apuna tässä voi toimia äänenhuoltovälineet, äänenhuoltoharjoitukset sekä äänenhuollon ammattilaiset, kuten VoiceWell-hoitajat tai VoiceMassage-hoitajat.


Äänen vahvistaminen.

Äänenkäyttö on kokonaisvaltaista kehollista lihastyötä, kuten urheilulajitkin. Äänityössä äänen "kunnon" ja tekniikan täytyy olla riittävällä tasolla, että ääni kestää työn vaatimuksissa. Otetaan esimerkiksi uinti. Olet ehkä joskus harjoitellut uutta uimatyyliä (krooli, perhosuinti..). Aluksi tuntuu, että pää ei meinaa pysyä pinnalla ja vedessä eteneminen on todella hidasta ja tahmeaa. Hiljalleen tekniikka paranee, lihakset vahvistuvat sekä oppivat rytmittämään kehonosien liikkeet sulavaksi uinniksi. Silloin alkaa myös etenemisvauhti kasvaa ja veden vastus pienentyä. Uiminen tuntuu helpolta, sulavalta, jopa kepeältä. Yhtäkkiä sadan metrin sijasta jaksammekin uida yhden kilometrin, siis kymmenkertaisen matkan!


Vastaava tilanne tulisi olla myös äänenkäytössä. Äänenkäyttäjän olisi tärkeää kokea äänentuotto helppona ja kepeänä, oli kyseessä sitten laulu tai puhetyö. Joskus tähän pisteeseen pääsemiseksi äänityöläisen on palautumisen lisäksi siis vahvistettava ääntä: tehtävä tekniikkatreeniä sekä lihasten vahvistamista, jotta ääni jaksaa arjessa. Pienilläkin korjauksilla arkiäänenkäytössä voi olla jopa kymmenkertainen vaikutus äänen jaksamiseen!


Äänen hyvinvointiin kannattaa satsata vähän joka päivä

Olen urani aikana kohdannut lukuisia äänenkäyttäjiä, joilla on jokin oire tai huono tapa äänessään ja he ovat eläneet tuon tavan kanssa jopa vuosia tekemättä asialle mitään. Yleensä noiden vuosien aikana haaste ei ole poistunut, vaan se on lähes poikkeuksetta vaikeutunut. Koska ääni on lihastyötä, saatamme arjessa opettaa äänellemme myös epäsuotuisia toimintamalleja. Pahimmillaan nuo toimintamallit saavat äänessä aikaan toiminnallisia häiriöitä tai jopa kudoksellisia muutoksia äänihuulissa. Tällaisten häiriöiden korjaaminen vaatii ammattiapua ja pitkällistä kuntoutusprosessia, kun vanhoista tavoista opetellaan pois.


Onneksi ääni (kuten koko kehommekin) on muokkautuvaa sorttia ja sitoutuneella harjoituttamisella äänen hyvinvointiin voidaan tehdä jopa täyskäännös! Helpointa on kuitenkin pitää huolta äänestä ihan joka päivä: kunnioittaa äänen jaksamisen rajoja, kuunnella äänen ja koko kehon tarpeita sekä tehdä äänen hyvinvointia ja jaksamista edistäviä harjotteita säännöllisesti. Pienikin arkinen satsaus äänenkäytössä (tai ravinnossa, liikunnassa, ihmissuhteissa, rahankäytössä, you name it!) voi tuottaa suuria tuloksia pitkällä aikavälillä!Σχόλια


bottom of page