top of page

3 väsyneen äänen merkkiä

Päivitetty: 17. elok. 2023

Hyvinvoiva ääni jaksaa yleensä työpäivän äänenkäytön ja palautuu sen rasituksesta luonnollisesti yön aikana levossa. Mikäli työ on kuitenkin äänellisesti kuormittavaa (pitkät äänessäoloajat, voimistustarve) tai joudut työskentelemään epäsuotuisissa olosuhteissa (meluisat tai kaikuisat tilat, kuiva tai pölyinen sisäilma), ääni ei aina ehdi palautua työn ja vapaa-ajan kuormituksesta. Tällöin ääni joutuu väsymystilaan, mikä ilmenee yleensä äänioireina. Seuraavista oireista tunnistat äänesi väsymyksen:


1. Äänen rykimistarve

Käyttäessäsi ääntäsi tunnet tarvetta selvitellä kurkkua. Se tuntuu kenties kuivalta tai limaiselta. Äänenkäyttäjän olisi tärkeää välttää rykimistä, sillä se kuormittaa äänentuottoelimistöä väsyttäen sitä entisestään. Rykimisen sijaan voit kokeilla juoda vettä, kostuttaa äänihuulia vesipiippu-inhalaattorin avulla tai pulputella resonaattoriputkella/äänen rentoutusletkulla. Kaikki nämä poistavat ylimääräistä limaa ääntöväylästä sekä parantavat ääntöväylän nesteytystä.



2. Epämukava olo kurkussa puhuttaessa

Äänenkäytön ei tulisi tuntua kurkussa oikeastaan miltään. Mikäli kurkussa alkaa tuntua palantunnetta tai kipua, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä tuntemukset johtuvat. Onko ääni ollut kovassa rasituksessa? Onko kyseinen äänenkäyttötilanne jotenkin epäsuotuisa? Epämukavan tunteen saapuessa, olisi tärkeää pyrkiä pitämään tauko tai ainakin vähentämään äänenkäyttöä merkittävästi. Veden juominen, syvähengitys tai liikkuminen saattavat auttaa äänentuottolihaksiston rentouttamisessa. Mikäli epämukava tunne toistuu usein, etkä löydä sille syytä, ota yhteys äänenkäytön ammattilaiseen tilanteen selvittämiseksi.


3. Äänen käheys aamuisin

Kun heräät aamulla, saatat tuntea, että ääni ei ole parhaassa iskussa. Tämä on normaalia ja ääni avautuu yleensä normaalin kehon aktivoitumisen ja puhumisen myötä. Jos kuitenkin tunnet, että ääni on aamuisin käheä eikä se lähde toimimaan normaalisti pian heräämisen jälkeen, syynä voi olla, että se ei ole palautunut riittävästi yön aikana. Ääntä voi koettaa lempeästi herätellä kehon liikkeen ja venyttelyn kautta, kevyen hyräilyn tai hyminän kautta, resonaattoriputken/äänen rentoutusletkun avulla tai äänentuottoelimistöä kostuttamalla (vesipiippu-inhalaattori).


Onko äänen väsymys vaarallista?

Jokainen meistä kokee äänen väsymistä ajoittain. Emme aina pysty säätelemään äänen kuormitustasoa optimaalisesti ja joudumme joustamaan aikataulujen sekä rasituksen suhteen. Mikäli tunnistit itseltäsi näitä äänioireita, pohdi, ovatko ne väliaikaisia vai oletko kokenut niitä jo pidempään? Jos tunnistat, että kärsit äänen väsymyksestä viikottain, suosittelen sinua ottamaan äänenkäytön ammattilaiseen yhteyttä, jotta voitte yhdessä tutkia, mistä äänen väsyminen johtuu. Mikäli haluat itse oppia lisää äänestä ja sen palautumisesta, tutustu Äänikaupan Palauta ääntäsi -verkkokurssiin täältä!


bottom of page